
قدمت:246 سال
در مورد شاهرود بد نيست بدانيد كه به "قارّۀ کوچک" مشهور است. کوتاهترین فاصله کویر تا جنگل در این شهرستان قراردارد، در كنار جاذبههاي طبيعي، جاذبههاي تاريخي شاهرود نيز داراي اهميت است، با حضور در مركز شهر شاهرود ميتوانيد اين آثار را با صرف زمان و مسافت كم مشاهده كنيد. اگر قصد آشنايي با تاريخ و فرهنگ شاهرود را داريد از «موزه شاهرود »بازديد كنيد، این موزه دارای گنجینه آثار تاریخی و فرهنگی، باستانشناسی و مردمشناسی است و ساختمان آن نيز به سبک معماری اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی ساخته شده است. اين موزه در خيابان فردوسي قرار دارد.
بنای فعلی موزه شاهرود در حقیقت ساختمان قدیم شهرداری (بلدیه) شاهرود است. این موزه در سال 1368 گشایش یافت. موزه شاهرود دارای دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی در دو طبقه است. در بخش باستان شناسی این موزه ، آثاری از تپه های تاریخی شاهرود ، دامغان و سمنان از جمله تخت سنگ چخماق به نمایش درآمده است. همچنین در بخش مردم شناسی ، اشیایی همچون پوشاک سنتی ، زیورآلات ، دست بافت ها ، اسناد و قباله ها قرار دارد.
الف – باستانشناسي (طبقه اول)
در منطقه شاهرود تپههاي تاريخي معتبري همچون تپه «سنگ چخماق» وجود دارد كه نشان دهنده قدمت و غناي اين محدوده ميباشد بسياري از اشياء يافتشده در اين محوطه تاريخي اكنون زينتبخش موزه شاهرود است همچنين آثار ديگري از تپه حصار دامغان و منطقه «شهزوار» و «خطيركوه» سمنان نيز در اين موزه به نمايش درآمده است. همچنين آثار تپه خوريان، تپه بلــوار و … كه شامل اشياي سفالي، برنزي و آبگينه است نيز در اين بخش موجود ميباشد.
ب – مردم شناسي (طبقه بالا)
در قسمت مردمشناسي موزه شاهرود مجموعهاي از ابزار و ادوات توليد پوشاك، زيورآلات دستيافتهها و اسناد و قبالهها و نيز تصاويري از فعاليتهاي گوناگون زندگي مردم به نمايش گذاشته شده است. اين اشياء نماينگر روابط و پديدههايي هستند كه شناختن اين پديدهها و كاركرد آن در جامعه معمولاً از عهده يك نگاه زودگذر و كمعمق برنميآيد.
همچنين غرفههايي از اين مجموعه به كشاورزي – دامداري – نانوايي – جولابافي – نمدمالي – پوشاك – ابزار تدفين – موسيقي – تعزيه خواني و … اختصاص دارد؛ كه در كنار آنها پيكرههايي جهت نمايش بيشتر زندگي مردم در اين منطقه قرار داده شدهاند.
موزه شاهرود از 8 صبح لغايت 2 بعدازظهر پذيراي بازديدكنندگان ميباشد.